פורסם במקור באפריל 2012.

במשך שנים הייתה רומא מרכז דתי, פוליטי, תרבותי ואקדמי. אוצרותיה הנגלים הן בהליכה ברחובותיה (כנסיות, בזיליקות, מזרקות, פסלים, כיכרות, עמודי ניצחון, שערים ועוד) והן באמצעות ביקור באתריה המסודרים (הקולוסאום, הפורום, מוזיאונים, וילות של משפחות עשירות וכדומה) מרשימים עד מאד. המגוון הרחב של הסגנונות והשילוב הייחודי והטבעי של הישן עם החדש, מאפשרים לנוע בעיר כאילו מסתובבים במוזיאון גדול כשבכל פינה ממתינה לה בסבלנות אין קץ הפתעה אחרת. גם בתקופה המודרנית רומא המשיכה וממשיכה להוות מרכז אדריכלי, עיצובי ואפנתי. אפילו המטבח האיטלקי (הכולל גם את המטבח הרומאי) אשר הופץ בעולם באמצעות המהגרים האיטלקיים, רכש לו אוהדים רבים. אף על פי שיש טענה לפיה המטבח האיטלקי מוצלח יותר מחוץ לרומא מאשר ברומא, הפיתויים הקולינריים בעיר רבים לאין שעור.

כל אלה ביססו את מעמדה הרם של העיר במפת התיירות העולמית ואת היותה אבן שואבת למיליוני תיירים המגיעים אליה מידי שנה.

קשת קונסטנטינוס לצד הקולוסאום ב- רומא

קשת קונסטנטינוס לצד הקולוסאום

 

הפנתאון ב- רומא

הפנתאון

 

המדרגות הספרדיות ב-רומא

המדרגות הספרדיות – המראה מלמטה משכנע הרבה יותר מאשר מלמעלה.

לעזרתם של התיירים חוברו מדריכי תיירים (ספרים, חוברות) המוקדשים לעיר ועוד מאות רבות של אתרים מסוגים שונים הניתנים לאיתור במרחב הווירטואלי. מספר אתרים לדוגמה :  אתר התיירות הרשמי של רומא ; 060608 – מידע בחתכים שונים ; Rome.Info ; Rome.Net ; ItalyGuides ; Time Out ; מפה אינטראקטיבית עם אתרים ברומא. כל אלה ועוד מנסים לספק מידע ועזרה למי שרוצה לבקר בעיר. ברשומה צנועה זו אתייחס על קצה המזלג למספר נושאים ואביא מספר הדגשים מביקורי האחרון ברומא שהתקיים בתחילת אפריל. אין זו רשומה מתודית והמידע בה אינו מקיף אלא מובא בראשי פרקים. חלק ממנו מוכר יותר וחלקו פחות.

מבט על העיר רומא ממצבת גריבלדי

מבט כללי וחלקי על העיר ממצבת גריבלדי

 

בחירת מקום השהייה

יהיה נכון לטעון שבעיר כמו רומא לא כדאי "לבזבז" את זמן השהות בתוך החדר במלון או בדירה השכורה. יחד עם זאת יש לדעתי חשיבות רבה לבסיס איתן בביקור בעיר גדולה.

אני שומע וקורא שיותר ויותר תיירים שוכרים דירות. דרך זו יכולה לאפשר חיבור טוב יותר בין האורח לרגע לבין העיר היות וכך ניתנת תחושה (גם אם היא זמנית) כאילו האורח הוא חלק מהמקום. אכזבה שחוויתי בעבר גרמה לי לחזור ולדבוק בשיטת בית המלון. גם אם בית מלון הוא סוג של בועה מגוננת/מרחיקה, אני מעדיף שתהיה לי, למקרה הצורך, מערכת תומכת בהישג יד (אנשי הקבלה, אנשי התחזוקה וכדומה).

באתר tripadvisor מוצעים כיום למעלה מ- 1200 בתי מלון, כמעט 2800 דירות להשכרה ו- 1800 אכסניות. הברירה מתוך היצע כל כך רחב היא מבלבלת וגורמים רבים (תקציב, מיקום, שירותים נלווים וכו') יכולים להשפיע עליה. כדאי להשקיע זמן ואנרגיה בבחירה ולוודא עד כמה שניתן שהמידע המופיע באתר הרשמי של המלון תואם למציאות בשטח. מעבר למידע הטכני כולל המיקום (המפות של google הן כלי עזר מצוין) ניתן למצוא ב- tripadvisor גם חוות דעת של מטיילים אחרים, גם התייחסות של המבוקרים במידה והם מוצאים צורך לענות על תלונה או על ביקורת שהועלו כלפיהם וגם השוואה של הצעות מחיר ממספר אתרים המציעים את שירותי התווך שלהם בהזמנת חדר. למרות שלא תמיד ניתן לסמוך על דעתם של הכותבים שרובם המכריע אינו מוכר לנו ולא אחת יש גם נושאים שלא ניתן ללמוד עליהם מראש כמו שיפוצים או בעיות נקודתיות, שמתי לב שעם הזמן וצבירת הניסיון ניתן להתרשם מהתגובות לגבי טיבו של מקום ורמת השירות שלו. מבחינתי זו הדרך הטובה ביותר (למעט המלצה ממישהו שאני סומך על דעתו) לבחור בית מלון. סטטיסטית רוב הבחירות שעשיתי בעבר נמצאו כבחירות טובות.

ראוי לציין שבנוסף למחיר הנגבה על ידי המלון ולאותיות הקטנות בכל עסקה, כל מי שאינו תושב רומא מחויב לשלם מס לעיר. למרות שבעבר שמתי לב שעדיף לשלם במזומן ונושא כרטיסי האשראי לא פופולרי בכל מקום, נודע לי ברגע התשלום שעקב כניסת חוק חדש לא ניתן לשלם למלון יותר מ- 999 €  במזומן.

פיאצה נבונה ב-רומא

פיאצה נבונה

 

המונומנט לויטוריו עמנואל בפיאצה ונציה ב-רומא

המונומנט לויטוריו עמנואל בפיאצה ונציה

 

מזג אוויר

ניתן למצוא באינטרנט אתרי תחזית מזג אוויר רבים. על בסיס ניסיוני (גם ברומא וגם במקומות אחרים) האתר של yahoo הוא אמין ונוח. ניתן לקבל בו גם תחזית של מספר ימים קדימה (מידע חשוב לתכנונים). אתר מקיף נוסף הוא wunderground.com

במהלך שהותנו היה יום אחד גשום בעוד שבשאר ימי הטיול היו שמש ומעט עננים. יחד עם זאת גם בימים שבהן זרחה השמש בחלק מן הזמן היה קר. בעונות מעבר כדאי לעשות שימוש בחלק עליון מחמם. גם שיטה של לבוש בשכבות אותן ניתן "לקלף" יעילה במקרים כאלה. לגבי מטרייה, ברגע שהחל לרדת גשם, הזרים הרבים הפזורים בעיר ומנסים להתקיים באמצעות מכירת מיני סדקית שלפו מטריות מסוגים שונים למכירה. נראה כי היינו יכולים להימנע מלסחוב את המטריות שלנו מהארץ.

בהקשר זה אני גם ממליץ להשתמש בתיק נשיאה קטן וז'קט קל אשר יכולים להיות שימושיים כשמתנתקים מהמלון ליום ארוך. המלצה להיזהר מכייסים היא כמובן מובנת מאליה. לשמחתי, עדיין לא "זכיתי" לתענוג המפוקפק הזה.

תחבורה

משדה התעופה לקחנו מונית לעיר. מוניות מסודרות (לבנות או צהובות עם מונה) גובות כ- 45€ לנסיעה זו. המליצו לנו להימנע משירותי "חאפרים" המנסים לשדל את היוצאים משדה התעופה להגיע איתם לעיר. כמובן שיש דרכים נוספות כמו נסיעה ברכבת או שירותי הסעה אבל העדפנו להימנע מהן. בעיר עצמה לא עשינו שימוש בתחבורה הציבורית (מטרו, אוטובוסים, חשמליות, מוניות) היות והסתדרנו בהליכה. כאמור מזג האוויר ברוב זמן שהותנו אפשר זאת.

כאן המקום להדגיש את חשיבותן של נעלי ההליכה. אף על פי שהמרחקים באזור ההיסטורי אינם גדולים באופן חריג, גמענו מרחקים מכובדים. כמו כן רומא בנויה על גבעות ולכן יש עליות ומורדות ולא אחת הריצוף (סוג של אבנים לא ישרות עם רווחים ביניהן) ברחובות מקשה על ההליכה. אתגר קשה ומסוכן לנועלות נעלי עקב.

טרסטוורה ב-רומא

קבוצת נגנים בכיכר קטנה בטרסטוורה. על האבנים הללו לא כדאי לצעוד עם עקבים.

אנקדוטה קטנה – בעיר יש שני קווי מטרו (האדום – A והכחול – B). שמעתי שהתחילו בהקמתו של קו נוסף. הושקע כסף רב והחפירות החלו. לאחר זמן מה נתגלו בחפירה עתיקות מתקופת רומא העתיקה והעבודה הופסקה. כל הכסף שהושקע ירד לטמיון והקו נגנז. לא יהיה מוגזם להניח שמתחת לרומא יהיו עוד הרבה 'מציאות' מהסוג הזה.

אתר התחבורה הציבורית של רומא

התחנה המרכזית ברומא

מזון

ברומא יש אלפי מקומות אוכל מכל הסוגים: מסעדות, פיצריות, גלידריות, בתי קפה, מעדניות ומה לא. לעיתים נדמה שזה העניין המרכזי סביבו סובבת העיר כולה. יחד עם זאת לא כל המקומות יספקו או ישביעו את רצונם של נהנתני האוכל. למעשה מקומות רבים הם מלכודות תיירים. היה אף מי שאמר שהאוכל המוגש בהם פוגם בשמו הטוב של המטבח האיטלקי.

יש לשים לב שלכל אחת מהמסעדות יש מועדי פתיחה שונים.

הפעם הייתי נחוש יותר מתמיד לא "ליפול" כבעבר. ביקשתי מכל מי שאני מכיר המלצות. הרשימה הלכה ותפחה, הלכה והסתבכה. בסופו של דבר ולאחר כל מיני בדיקות, הרשימה נקבעה ומקומות הוזמנו עוד בארץ. המועד הבעייתי ביותר היה ערב הפסחא. שמחנו כאשר הצלחנו לאתר מקום שחפצנו בו וההזמנה בוצעה. שמחתנו הייתה מוקדמת מידי. בשל תחושה אינסטינקטיבית החלטנו לוודא ביום המיועד שהקצוות סגורים. מספר ניסיונות להשיג מישהו במסעדה עלו בתוהו. הבנו שמשהו התפקשש. נאלצנו למצוא מקום חלופי. המקום שמצאנו התברר בדיעבד כמלכודת תיירים, מדומות לה ניסינו להתחמק.

 

פיאצה סאן ג'ובאני א-פופולו ב-רומא

מזרקה בפיאצה סאן ג'ובאני א-פופולו. ברחבי רומא פזורות כמה מאות מזרקות כאלה.

מועדים מיוחדים

במהלך שהותנו התרחשו שני אירועים: יום שישי הטוב והפסחא (Easter/ Pasqua). אני ממליץ בחום לוודא לפני כל נסיעה אילו חגים או ימים מיוחדים יש בארץ היעד בתקופה הרלוונטית. בדומה לימי החגים בארץ, ההתנהלות היום יומית יכולה להשתנות: עסקים נסגרים, המקומיים עוזבים את העיר, יש שינויים בשעות ובנהלי פתיחת אתרים כמו מוזיאונים וכדומה. בפסחא (המקבילה של פסח), כך נאמר לנו, יש נהירה גדולה של תושבי רומא אל מחוץ לרומא לאזורי נופש וזו תקופה פחות טובה לביקור בעיר. כמו כן יום שני שלאחריו הוא יום חופשה. למרות שניתן היה לחוש בחג, לא הרגשתי שהטיול שלנו נפגם. ייתכן שהדבר קשור בעובדה שזה לא היה ביקורנו הראשון ברומא.

הכיכר של הבזיליקה סאן פיטרו  ב-רומא

הכיכר של הבזיליקה סאן פיטרו בפסחא. המוני מאמינים באו לטקס שהוביל האפיפיור

 

מצודת סנט אנג'לו ב-רומא

מצודת סנט אנג'לו

bank-holidays.com הוא אתר נחמד המציין ימים בהם בנקים ובתי ספר סגורים בשל חגים ואירועים מיוחדים. במידה ולא בטוחים מה צפוי להיות סגור או להשתנות, כדאי להתייעץ עם אנשי המקום (פקידי קבלה במלון, נהגי מוניות).

הזמנת כרטיסים מראש

לעתים עלולים להגיע לאתר בו רוצים לבקר אך מגלים שלא ניתן לעשות זאת היות והכרטיסים אזלו. זה מה שקרה לנו בגלריה של וילה בורגזה.
המלצתי עבור מי שלוח הזמנים של הטיול שלו מתוכנן מראש, כדאי להקדים ולקנות את הכרטיסים מבעוד מועד ולהבטיח את כניסתכם אליהם.

אינדקס מוזיאונים

בית הכנסת הגדול ב-רומא

בית הכנסת הגדול למול ה- Isola

 

טיפים כלכליים

– כרטיס ה- Roma Pass מעניק הטבות שונות במוזיאונים, אטרקציות מקומיות ותחבורה ציבורית. כדאי לבדוק את הפרטים והאם שווה לרכוש כרטיס כזה בתחילת הטיול. בכלל, ישנם כרטיסים שככל הנראה מיועדים בעיקר לתיירים כמו Archaeologia Card או כרטיסי נסיעה (day pass, BIT – 3 day pass, CIS – week pass הניתנים לרכישה בתחנות מטרו ובדוכני עיתונים). כדאי לנסות ולהעריך על בסיס אופי המטייל, העדפותיו ומשך הטיול, האם שווה לרכוש אחד מהם. אנחנו לא גילינו בהם עניין ולא טרחנו לברר פרטים נוספים בגינם.

– ברחבי העיר פזורות מזרקות מים קטנות עם מים מפכים. נטען שהמים בהם טעימים. ניסיתי והם היו בסדר גמור. בדרך זו ניתן להימנע מקניית בקבוקי המים הנמכרים במחירים מופקעים ליד אתרי התיירות ובכלל.

– בבתי קפה, במעדניות ובברים ניתן לחסוך כסף בקבלת הקפה או העוגה בעמידה ליד הדלפק. מחיר קפה בישיבה יכול להיות מוכפל ואף משולש בהשוואה לזה שנשתה בעמידה. למרות שנוהג זה יכול להראות מוזר או להיות פחות נוח, זו דרך די מקובלת ברומא ובמקומות שונים באיטליה. נחמד מאד להשתלב כך במרחב.

– בירחון שהיה במלון נכתב שבכל יום ראשון האחרון בכל חודש הכניסה ל- Vatican Museums ול- Sistine Chapel היא חופשית לקהל הרחב. כמו כן צוין שבכל שנה יש 'שבוע תרבות' (Settimana della Cultura) המתקיים בכל איטליה. בשבוע זה ניתן להיכנס חינם לרוב המוזיאונים והאתרים הארכאולוגיים.