פורסם במקור ביולי 2011.

העולם של היום מהיר וקליפי. במידה ואין מדובר בארוחה חגיגית או אירוע מיוחד רוב הסיכויים שהסעודה שלנו תהיה חפוזה. לא מעט אנשים אף יחפשו את הדרך הקלה ויזמינו ארוחת Take Away אליה בד"כ יצרף השולח כלי פלסטיק חד פעמים במקום סכו"ם וכלי הגשה ניאותים.

באחד הביקורים שלי בביתה של קרובת משפחה ראיתי כלי הגשה מרהיבים. ביקשתי את רשותה לצלמם. צילומים אלו היוו את הבסיס לרשומה עליה הוספתי מעט מידע ממקורות נוספים.

מבט מעריץ על האסתטיקה של ה-סכו"ם וכלי הגשה אלה מתעלם אולי מהקשיים של אותן התקופות ומדחיק את העובדה שרק מתי מעט יכלו להרשות לעצמם חיי רווחה בעוד יתר האוכלוסייה נאבקה קשות בכדי לשרוד אולם מצד שני לא ניתן שלא להעריך את המחשבה, ההקפדה והביצועים העומדים מאחורי הכלים. בעיני זה סוג של עולם הולך ונעלם.

חשוב להדגיש שהסקירה היא תמציתית ואין בכוונתה לתת יותר מאשר "טעימה". בכל מקרה הגיבורים הראשיים הם הסכו"ם וכלי ההגשה עצמם.

הסטים למעט כוסות הקריסטל של Moser (צ'כיה) הגיעו מצרפת. הם מייצגים סגנונות מובחנים השונים זה מזה ויחד עם זאת משקפים תשומת לב רבה לפרטים וגימור מוקפד של העושים במלאכה. הם נוצרו במאה ה-19 ותחילת המאה ה- 20 על ידי יצרנים שונים אשר הושפעו מסגנונות עבר, כלומר האומנים הושפעו מהסגנונות אך לא בהכרח נשארו נאמנים להם. יש לזכור שבניגוד אליהם האומנים של התקופות הרלוונטיות עשו את העבודות למלכים, למעמד האצולה או לכנסיה והיה להם קשה יותר לבצע התאמות ושינויים בהתאם להבנתם וטעמם.

המהפכות במאה ה-18 וה-19 (הצרפתית, החקלאית, המדעית, האינטלקטואלית, הדמוגרפית וכמובן התעשייתית) לצד תהליך עיור מואץ גרמו לשינוי המבנה החברתי הישן ולהתחזקות משמעותית של המעמד הבורגני. לאחר שנים של רמיסה על ידי האצולה והכמורה, המעמד הבורגני (במיוחד הבורגנות הגבוהה) התעשר והגדיל מאד את רכושו הפרטי. היות ואין משמעות חברתית רבה לרכוש הפרטי המוסתר מעין, החל תהליך (בין אם ברצון ובין אם כלחץ חברתי) של החצנת העושר בדרכים שונות. שולחן האוכל היה באופן לא מפתיע אחת "מהחזיתות" הללו. ארוחות ארוכות, ראוותניות הכוללות מנות רבות הפכו לחלק מן הקוד החברתי. דוגמה לכך ניתן לראות בסרט "עידן התמימות" (The Age Of Innocence) . הדרישה לכלי הגשה שונים, מיוחדים ואמנותיים הלכה וגדלה. הפינוק הדקדנטי הוליד יצירת כלים חדשים בעלי ייעוד ספציפי וכאמור השענות על סגנונות עיצוב מן העבר.

סכו"ם וכלי הגשה – סט בסגנון גותי

המאפיין העיקרי של הסגנון הוא הצגה והאדרה של הדת והאל בפני המאמינים ו/או אלה שאינם יודעים קרוא וכתוב. הסגנון בולט באדריכלות ובעיקר בכנסיות העצומות שנבנו בעמל רב באותה התקופה. הכנסיות היו גדולות ומעוררות יראה: מבנים ענקיים עם קווים חדים, פרופורציות שהפכו את האדם לקטן, שימוש מושכל באור (הויטראז'ים הענקיים) ועוד. כמו כן נעשה שימוש בפסלי קדושים או דמויות דתיות (מהתנ"ך ומן הברית החדשה) או פטרוני דת. באמצעות התמונות והפסלים ניסו להמחיש את הסיפורים והאלגוריות הדתיים.

הסגנון המכונה הגותי הבינלאומי הוא בעצם שימוש בסגנון הגותי הדתי גם במרחב החילוני לדוגמה בריהוט ובצורפות. למעשה הסגנון הגותי הבינלאומי מהווה את הבסיס לתקופת הרנסנס.

מבחינה סגנונית ניתן למצוא בסגנון הגותי מספר מאפיינים: התייחסות לתלת מימד, קשתות מחודדות, עידון בהשוואה לתקופה הקודמת, אלגנטיות ודמויות אנושיות רכות ובעלות רגש.

סכו"ם וכלי הגשה - סט בסגנון גותי

עבודת הבדולח מזכירה קשתות מאורכות של קתדרלה גותית.

551021_1370

בכלי הגשה (במקרה זה דגים וגלידה) השתמש האומן בשילוב של כסף מבריק ועמום בכדי להבליט את הפרטים.

סכו"ם וכלי הגשה - סט בסגנון גותי

סכו"ם למנה ראשונה באורך של כ- 18 ס"מ (מקביל לסכו"ם הסטנדרטי המקובל כיום). הסכו"ם למנה העיקרית היה באורך של כ- 21 ס"מ. הכלים יחסית כבדים ובעלי נוכחות. האומן יצר את המזלגות עם שלוש שיניים כמקובל בתקופה הגותית. ניתן לראות את ראשי התיבות של הבעלים שנעשו בעבודת בלט ידנית. עיצוב הקליגרפיה אף הוא הותאם לסגנון הגותי של הסט. היצרן: Henri Soufflot  

סכו"ם וכלי הגשה - סט בסגנון גותי -  Henri Soufflot  

סכו"ם וכלי הגשה – סט בסגנון הרנסנס

תקופת הרנסנס מאופיינת בתהליכים ושינויים רבים: החלשות הכנסייה והתחזקות המונרכיה, התפתחות מדינות עצמאיות, התפשטות מדינות אירופאיות אל מעבר לים והפצת הנצרות, מסחר פורח עם המזרח, התחזקות החברה העירונית, ביטול המבנה המעמדי של ימי הביניים ויצירת מעמד חדש המעמד הבינוני.

החוט הרעיוני המקשר בין מרכיבי התקופה הוא נתינת מקום רב יותר לאדם ודחיקה מסוימת של האל ממרכז ההתעסקות. בתחילה, התנועה הייתה חילונית (פירנצה, איטליה) והושפעה מכתבים יוונים וערבים. עם הזמן היא אומצה על ידי הכנסייה והאצולה שהפכו לפטרונים שקידמו אותה. הזרם הזה התקיים בתחומי חיים רבים: בדת, במדע, בפוליטיקה, באומנות ועוד.

גם בשל אורך התקופה וגם בשל ההתפשטות המהירה שלה בכל אירופה קשה לאפיין סגנון אומנותי ברור ומובחן. באופן מכליל ופשטני ניתן לומר שבסגנון הזה: ניתן דגש לקומפוזיציה ולפרספקטיבה, הדיוק חשוב מהסימבוליקה, משחקי אור וצל, היה שילוב של האומנות עם מדעים (ציירים למדו אנטומיה, ציורי טבע מפורטים, שימוש בסימטריה ועוד).

 

סכו"ם וכלי הגשה - סט בסגנון הרנסנס - Puiforcat עבודת יד מפותלת ומסובכת הכוללת שריגים, פרחים וכו'. את הכלים מעטרים מסקרונים (דמויות גרוטסקיות – מעין שילוב של אדם ואריה). הסכינים שצורפו לסט נמכרו בנפרד והותאמו לסט. בד"כ הסכו"ם היה מתנת חתונה מקובלת ולתת סכינים נחשב איחול מזל רע לזוג הצעיר, מעין נבואה שיחסיהם "יחתכו". לפיכך הסכינים הוזמנו בנפרד אצל חרש אומן . בידיות האחיזה השתמשו לעתים בחומרים נדירים ומוערכים כמו שנהב, צדף או עץ הבנה. הסט נוצר על ידי אחד מגדולי האומנים הצרפתיים בית Puiforcat שהיום הוא חלק מבית האופנה Hermes.  

Puiforcat

 

סכו"ם וכלי הגשה – סט בסגנון לואי ה- 14 (בארוק)

לואי ה- 14 מלך צרפת נחשב לאחד מהמלכים החזקים באירופה באותה עת (מלך השמש). עוצמתו ועריצותו באו לידי ביטוי במשפט המפורסם "המדינה זה אני" (L'État, c'est moi).  אחת מדרכיו המתוחכמות "להכניע" את האצולה הייתה בניית ארמון וורסאי מחוץ לפריז. האצולה התכנסה בארמון והייתה עסוקה במשתאות ולחלופין במאבקי חצר ולא במרידות. ארמון זה הפך עם הזמן למרכז הפוליטי והתרבותי באותה עת והיה מודל לחיקוי גם בחצרות אחרות באירופה.

הבארוק מגיע לאחר תקופת הרנסנס המורכבת. מובחנים בו שני סגנונות שונים: בארוק צרפתי (בחסות המלך) ובארוק איטלקי (בחסות האפיפיור).

ניתן להכליל ולומר שהקווים המאפיינים את הסגנון הם חדות, דרמה, סדר, שימוש בצירים (קווים ישרים בתכנון האורבני ובאדריכלות הנוף). מעין שילוב של הסגנון הקלאסי והגותי.

סכו"ם וכלי הגשה - סט בסגנון לואי ה- 14 (בארוק) - Christofle and Cardeilhac  Christofle and Cardeilhac

סכו"ם וכלי הגשה - סט בסגנון לואי ה- 14 (בארוק) - Christofle and Cardeilhac

סט הקפה הוא של Odiot כנראה החשוב בין אומני הכסף הצרפתיים. "הבית" נוסד ב- 1690 וממשיך לייצר עד עצם היום הזה. סכו"ם שהורכב מאלפי פריטים של יצרן זה הוזמן במיוחד על יד הכדיב המצרי (יצרן זה היה חביב עליו) לפתיחה החגיגית של תעלת סואץ. יש טענה שהבזבוז המטורף תרם להסתבכותה הכלכלית של מצרים באותה התקופה.

סכו"ם וכלי הגשה - סט בסגנון לואי ה- 14 (בארוק) - Odiot

 

סט קריסטל צ'כי של Moser.
כפיות הגלידה והמוקה הם כסף מצופה בזהב (vermeil). היצרן של סכו"ם הרוקוקו (שלוש התמונות הראשונות) ושל הכפיות המוזהבות הוא למעשה שיתוף פעולה בין שני בתים גדולים: Christofle ו- Cardeilhac.

סכו"ם וכלי הגשה - סט בסגנון לואי ה- 14 (בארוק) - Moser ,Christofle and Cardeilhac  סט קריסטל צ'כי של Moser

 

סכו"ם וכלי הגשה – סט בסגנון רוקוקו

מעניין שדווקא לואי ה-14 שבתקופתו שלט הבארוק הוא שזרע את זרעי סגנון הרוקוקו בשלהי חייו. במחצית הראשונה של המאה ה- 18 התפשט סגנון זה באירופה והשפיע על הארכיטקטורה, עיצוב הפנים, המוסיקה, הציור, הפיסול ועוד והגיע לפריחתו בצרפת בתקופת לואי ה- 15. למרות שהסגנון קיבל פרשנויות שונות במדינות שונות, מקורו באנטי תזה לסגנון הבארוק שקדם לו שהיה מאופיין בתבניתיות, בסדר ובנוקשות.

המאפיינים של הסגנון הם: קווים מסולסלים, עיטורים רבים, א-סימטריה, עידון וזרימה.

סכו"ם וכלי הגשה - סט בסגנון רוקוקו - Henri Soufllotמדובר בסט של כלי הגשה שלכל אחד מהם תפקיד מוגדר: כלי להוצאת קוויאר, כלי להגשת סרדינים, כלי להוצאת זיתים, כלי לחיתוך פטה כבד, כלים להגשת סלט, כלי חיתוך בשר,  כלי להגשת אספרגוס, כלי לדגים וכלי לאחיזת שוק טלה. הידיות הן א-סימטריות בצורת קת אקדח (פיסטול). היצרן : Henri Soufflot   סכו"ם וכלי הגשה - סט בסגנון רוקוקו - Henri Soufllot

סכו"ם וכלי הגשה - סט בסגנון רוקוקו - Henri Soufllot  סכו"ם וכלי הגשה - סט בסגנון רוקוקו. Henri Soufllot

סט באותו סגנון ושל  אותו היצרן (Henri Soufllot) אם כי כאן הא-סימטריה חלק מהעיצוב אך היא פחות בולטת.

סכו"ם וכלי הגשה - סט בסגנון רוקוקו - Henri Soufllotבמקום ראשי תיבות של המזמין  ניתן לראות על הידית סמל של משפחת האצולה. משני הצדדים של הסמל אריות  ומעליו כתר עם תשעה זיזים (במקרה זה סימול של מרקיז).   551021_1379

 

סכו"ם וכלי הגשה בסגנון אר-דקו

הסגנון בלט בתחילת המאה ה-20. יש האומרים שהוא המשכו של סגנון האר-נובו שקדם לו ויש הטוענים שהוא דווקא אנטיתזה שלו. בכל אופן הוא מאופיין בקווים ישרים, עובדה שהפכה אותו לסגנון נוח לעבודה במיוחד בתחומים כמו אדריכלות ועיצוב פנים. בתחילה לקוחותיו העיקריים היו בעלי מעמד גבוה. בהמשך נפיצותו גדלה. למעשה עד היום יש קו ישיר של התפתחות בין אר דקו קלאסי של תחילת המאה ה-20 לבין עיצוב עכשווי.

מאפייני הסגנון: השפעה מתרבויות קדומות, שימוש במוטיבים גאומטריים נקיים וצורות פשוטות.

סכו"ם וכלי הגשה בסגנון אר-דקו

לסט הותאמה מערכת כלי אוכל של בית Villeroy & Bosch מלוקסמבורג. הבית נוסד ב- 1748 וממשיך לייצר עד היום.  

סכו"ם וכלי הגשה בסגנון אר-דקו. כלי אוכל של Villeroy & Bosch.