פורסם במקור באוגוסט 2013.

יש בכוחם של ציור או תמונה לשבות אותי בקסמם, מוזיקה יכולה לרגש, מנת אוכל לענג, עיצוב לעורר התפעלות וסיפור או שיר להפעים וכך גם כלים נאים.
הרמוניה, משחק בסימטריה או בפרופורציות וצבעוניות יכולים לגרום לי הנאה רבה.
בכלל, אני נהנה ומעריך אסתטיקה.

בכתבה "משתה קיץ פולני" של רונית ורד בעיתון הארץ ראיתי תמונה של מערכת כלים מוכרת בה נתקלתי בעבר בבית בת משפחתי שעזרה לי עם הרשומה "סכו"ם וכלי הגשה – עולם הולך ונעלם". הסט הספציפי הזה הוא חלק מסדרה גדולה הנקראת "Design Naif". חברת הקרמיקה הגדולה Villeroy & Boch היא שמייצרת אותו והציורים המרהיבים המופיעים על הכלים הם של האמן Gerard Laplau.

רציתי לשתף את קוראיי בסט המרהיב של הכלים עם הצבעוניות המיוחדת. ביקשתי שוב את רשותה לצלמם ולחלוק במידע. לשמחתי היא הסכימה פעם נוספת לשתף פעולה. יחד עם זאת אני חייב להודות שהתהליך לא היה פשוט עבורי היות ואני מרגיש שחסרו לי עזרים וידע מקצועי בצילום כמו גם החשש לפגום בכלים הנאים השבירים שליווה אותי במהלך הצילום.

בסופו של דבר כל הכלים הנאים שבו אל ארונם בשלום.

01

קצת על החברה Villeroy & Boch

מדובר בחברה גדולה לייצור קרמיקה ומוצרים נלווים. היא הוקמה ב- 1748 בחבל לורן שבצרפת על ידי Francois Boch ושלושת בניו והתמחתה בחרסינה / פורצלן. ב- 1766 בני המשפחה קיבלו אישור להקים מפעל ב- Septfontaines שבלוקסמבורג. הם עתידים לגור בקרבתו והוא ילווה אותם במשך שנים רבות. במהלך המהפכה הצרפתית חרבה החברה אך לאחריה בני המשפחה הצליחו לשקמה. ב- 1836 הם מתמזגים עם החברה של Nicolas Villeroy בכדי להתמודד עם היצרנים הבריטיים החזקים בתחום. שם החברה שונה ל- Villeroy & Boch. עם השנים החברה צומחת, מרחיבה את מספר המחלקות ותחומי הייצור וזוכה להכרה בינלאומית. מ- 1990 היא נסחרת בבורסה הגרמנית. למרות שצאצאים למשפחות המקוריות עדיין עובדים בחברה, כיום היא איננה חברה משפחתית. יחד עם זאת לבעלי המניות מקרב בני המשפחה יש השפעה גדולה על מהלכיה בזכות מניותיהם. ב- 2010 המפעל בלוקסמבורג נסגר. לחברה המיוצגת כיום ב- 125 מדינות יש למעלה משבעת אלפים עובדים ו- 15 אתרי ייצור. למרות שרוב הכנסות החברה מגיע מכלי הסניטציה, למחלקת כלי השולחן יש נתח לא מבוטל ברווחיה.

קצת על האמן Gerard Laplau

אמן צרפתי שחי בין השנים 1938-2009 וצייר בסגנון נאיבי. ציוריו מאופיינים בצבעוניות רבה של אנשים, נופים וחיות. לרוב, הסצנות שלו הן כפריות.

02

דמויות ליד פונדק כפרי – הצייר לאפלו.

אומנות נאיבית מאופיינית בפשטות ובאופטימיות מעין מבט ילדותי. בציורים הללו יש צבעים עזים לרוב חמים. הדמויות שטוחות ואין חשיבות רבה להבעותיהן. לרוב יתוארו בהם סצנות חיים קלות להבנה עם פרטים רבים. ניתן לחוש שבאומנות הנאיבית יש התרסה כלפי מרכיבים פורמליים כמו: קומפוזיציה, פרופורציה, אור וצל. בין אמני האסכולה הבולטים ניתן למנות את אנרי רוסו, פיקסו וגוגן כמו גם אמנים יהודים מאסכולת פריז לדוגמה גרגואר מישונז. בין האמנים הישראלים שציירו בסגנון זה ניתן למנות את ראובן רובין, נחום גוטמן, יוחנן סימון, שלום מצפת (ה-"זייגרמאכר") ועוד.

03

פריז כאשר ברקע ה-סאקרה קר –  הצייר לאפלו.

קצת על מערכת הכלים Naif

האמן התגלה לקברניטי החברה באמצעות כרטיס חג מולד שעיצב לארגון יוניצף. הכרטיס הניע אותם להזמין את עבודותיו וליצור ב- 1979 את המותג "Design Naif" סדרה גדולה של כלים נאים. מעבר לייחודן של הדוגמאות ולצבעים המיוחדים, חלק מהציורים יכולים להתחבר למעין סיפור על אודות אירועים המתרחשים בכפר. יש בהם עונות שנה, אירועים ומפגשים אנושיים כמו חתונה, עבודה בכפר, ציד ועוד. יש בסט גם פרשנות לתיבת נוח ועוד מראות כיד הדמיון הטובה על האמן.

04

הסט נחשב לפופולרי ומוצלח. ייתכן שהקשר הרגשי הנוצר עם המראה של הדוגמאות (הילדותיות, הנאיביות, זיכרונות וכדומה) קידם את הצלחתו ואולי זו האופטימיות או השמחה המוקרנים מהכלים. יחד עם זאת הסט אינו קלאסי במובן המקובל. לדעתי, הוא פחות יתאים לארוחות פורמליות אלא יותר לארוחות משפחתיות (במיוחד עם ילדים), לארוחות בוקר ו/או לארוחות כפריות. סביר להניח שיהיה קשה להעניק את הבכורה למנה או למאכל שיוגשו על הצלחת או בקערה כאשר ישנה "תחרות" עזה מצד הציור המופיע על כלי ההגשה. גם החרסינה עצמה היא עבה והכלים כבדים.

05

סט ערוך על השולחן כולל פריטים משלימים (פמוטים, מלחייה, פלפלייה, כלי לשמן ולחומץ, כלי לחמאה, כלי לסוכר ולסוכרזית)

06

עונות השנה מיוצגות בארבע צלחות דקורטיביות.

כלים נאים

סט הבסיס. אותם שישה ציורים מופיעים גם בצלחות המנה הראשונה וגם בקעריות המרק.

כלים נאים

סט של צלחות קטנות לעוגה עם מוטיבים שונים.

הצלחות הללו ובמיוחד ההקשר שלהן לעונות השנה ולפעילות חקלאית מעוררות בי משום מה את האסוציאציה ל "ספר השעות העשירות מאד של הדוכס דה ברי" אף על פי שמדובר כאן בגרסה כפרית ובפרשנות מודרנית הרחוקה מאד מן המקור.

מגשים / צלחות הגשה מסוגים שונים:

09

1110

כלים נאים

כלי אחסון

כלים נאים

קומקומים לקפה ולתה

כלים נאים

כלי לקאסולה. מיתרונותיו שניתן להגישו מהתנור לשולחן.

כלים נאים

מערכת הכלים היא דוגמה טובה ל- אומנות שימושית. נראה כי כלים נאים נועדו הן לשרת את המשתמש והן לעורר בו רגשות.
הסיפור שנוצר מצירוף התמונות יכול להעצים את חווית האירוח והאכילה.