באלינג'רה היא מסעדה אתיופית חדשה אשר נפתחה לפני כחודש בכרם התימנים וזכתה להד תקשורתי.
לפי הפרסומים הבעלים של המסעדה הם העו"ד והדוגמנית פנטה פראדה והסטנדאפיסט שמואל ברו. על המטבח אחראי דויד ברהני.

בשם המקום יש משחק מילים. ראשית התרגום שלו מאמהרית הוא חברותא, מה שמייצג את אחד ממאפייני תרבות האכילה האתיופית לפיה מסבים יחדיו ומאכילים אחד את השני כאות של חיבה, קרבה, אינטימיות ואף נדיבות וכבוד. בנוסף שם המקום נשמע בעברית כמו "בא לי אנג'רה".
אנג'רה (injera), יש לציין, היא מעין מאפה שטוח, ספוגי ואלסטי (מזכיר לחוח תימני) אותו מכינים מדגן שנקרא טֵף ויתרונו שאינו מכיל גלוטן. הוא גם עשיר בברזל וסידן. אנג'רה נפוצה באתיופיה, סומליה ואריתריאה.

אנג'רה ב- באליאנג'רה

בדברים שהתפרסמו ניתן היה להבחין שלחברה הצעירים מבאלינג'רה יש גם מטרה אידאולוגית וחברתית. באמצעות האוכל הם שואפים לקרב את הקהל הישראלי לתרבות האתיופית. לפני מספר שנים ביקרתי במסעדה אתיופית ברחוב אלנבי שנסגרה בינתיים. שמחתי שניתנה לי האפשרות ללמוד עוד על המסורות ומאכלי העדה.

Untitled

באלינג'רה שוכנת ברחוב הולנדי. בחוץ שימשו גזעי עץ עבים כמקומות ישיבה לצד שולחנות נמוכים. בפנים היו דחוסים שולחנות בחלל קטן בעל שני מפלסים. החלל מופרד מהמטבח בדלפק שעליו מצויר ציור בצבעים חמים. חלונות ראווה גדולים מחברים בין החוץ לפנים. על המפות הבהירות שעל השולחנות הונחו מעין כיסויי פלסטיק אדומים. המקום היה מואר ורועש. מוסיקה אתיופית התנגנה בקול. בשולחן אחד ראיתי משפחה עם ילדים קטנים וביתר השולחנות צעירים וצעירות שאינם בני העדה.

Untitled

התפריט המוצע כאן קטן למדי. בתחילתו חמש מנות ראשונות שמחירן נע בין 18 ל- 22 ₪ (בערב ביקורנו היו רק שתיים מתוכן). בנוסף שבע מנות עיקריות (חלקן זוגיות) שמחירן נע בין 45 ל- 150 ₪.  תוספת צמחונית למנה קיימת עולה 10 ₪, תוספת בשרית עולה 18 ₪ ותוספת אנג'רה עולה 10 ₪. התבשילים, כך יכולתי להתרשם, היו מוכנים בתוך סירים. תפריט המשקאות והאלכוהול דל. שני המאפיינים האתיופיים שבו היו בירה אתיופית בבקבוק ו-בונה (הקפה האתיופי).

תפריט באלינג'רה

ניסיונותיי להרחיב את המידע מהמלצריות הן על המסורות והן על האוכל לא צלחו. ייתכן שלא הייתה להן סבלנות ל-"תייר" המציק אך בהחלט ייתכן שההתרחקות מהמסורת עשתה את שלה. בהמשך אחת מהן תשלח אל שולחננו את שמואל ברו. למרות שהוא ניסה להרחיב מעט את היריעה, מבחינתי לא היה חידוש רב בדבריו.

בחרנו ב- פסטיבל באלינג'רה מיסטו (150 ₪). על פי המלצרית מדובר בקומבינציה שהיא יותר ממספיקה לזוג. פירוט הקומבינציה בתפריט כלל: סלט עגבניות חריף, כל התבשילים הצמחוניים המוצעים באותו היום ושלוש מנות בשר. בדיעבד ממש לא זול, במיוחד כשמדובר בחומרי גלם שלמיטב הבנתי אינם יקרים.

קיבלנו:
קערה עם אנג'רה חתוכה ומגולגלת; קערית עם סלט פשוט של עגבניות וחסה שלא היה חריף אבל היה לו גוון לימוני ;
מגש תבשילים צמחוניים על אנג'רה: תפו"א כרוב וגזר, פסוליה וגזר, סלק, מנגולד עם שום ובצל, חומוס גרגירים, עדשים כתומות, חומוס אתיופי שהיה חריף ובמרכז עדשים ירוקות.
שלוש מנות בשר : דורו וואט (תבשיל עוף עם ביצה, בצל, שום ותיבול חריף פיקנטי) ו- שני סיגה וואט (תבשיל בשר בקר עם בצל, שום ותיבול אתיופי). האחד חריף (אדמדם) והשני לא (צהבהב).

לצערי ה-"פסטיבל" הגיע על מגש רגיל ולא בסלסילת מקלעת הנצרים המוכרת לי בשם מוּסֶף/ מוּסֶב (mosav) שמוסיפה לעושר הוויזואלי של הארוחה.

באלינג'רה מיסטו ב- באליאנג'רה

האנג'רה הייתה בדיוק כפי שזכרתי אותה, בעלת מרקם ייחודי וחמצמצות בולטת. הכמות שהוגשה לנו בהחלט יכולה הייתה למלא אפילו יותר מזוג.
התבשילים, לעומת זאת, הוגשו במשורה והתקררו די מהר. מצאתי דמיון בין הטעמים של התבשילים השונים. ההבדלים היו בעיקר בצבעים ובמרקמים. נדמה כי רוב התבשילים הותאמו לחך של אלה שאינם אוכלים חריף. חריפות/פיקנטיות היו ב- דורו וואט, באחד מה- סיגה וואט ובחומוס האתיופי אך גם בהם כפי שציינה המלצרית זו הייתה חריפות ש-"ילדים יכולים לאכול".

בתחילה הקפדתי לכבד את המנהג ולהימנע משימוש במזלג. בשלב מסוים הבנתי שאני מתקשה לגרוף את התבשילים באמצעות האנג'רה. נוצר מצב שאני אוכל הרבה אנג'רה ומעט מהתבשילים. נכנעתי והתחלתי להשתמש במזלג למורת רוחה של הטבחית שעברה ליד שולחננו. היא הדגישה שכדאי גם לאכול את האנג'רה שמתחת לתבשילים,  "זה הכי טעים, האנג'רה סופחת את כל הטעמים". האמת, לא היה לי כבר מקום.

אוכל אתיופי מזכיר לי מאד אוכל הודי (תבשילים, תבלינים, צורת עשיית הקטניות וכו').

ליווינו את הארוחה ב- בירה אתיופית (23 ₪) שהייתה קלה, רכה ומתקתקה וחצי ליטר בירה הייניקן מהחבית  (28 ₪).

Untitled

לסיכום

באתי עם ציפייה להרחיב מעט את הידע ואת מנעד הטעמים שלי בכל הקשור למטבח האתיופי. מצאתי שהחוויה שחוויתי ב- באלינג'רה לא חידשה לי רבות.

יחד עם זאת המקום יכול להתאים לסקרנים שעדיין לא נתקלו בסוג המטבח הזה כמו גם לצמחונים ולאלו שרגישים לגלוטן.

באלינג'רה
רחוב מל"ן 4 פינת הכובשים 37 תל אביב
טלפון : 03-5252527

עמוד הפייסבוק של המסעדה

 

 

* שני מאמרים באתר אנשים ישראל – המדריך לחברה הישראלית

מתוך אוכל ישראלי בראיה מגזרית בעריכת עוז אלמוג

פרק 3: תרבות האוכל בקרב יוצאי אתיופיה

פרק 4: מאכלים מסורתיים בתרבות יהודי אתיופיה

 

Untitled

פסלי חימר – אמנות אתנית אתיופית